George "Doc" Cavalliere Park

Scottsdale, AZ
United States
Project Size: 
34 acres
Project type: 
Open space - Park
Site Context: 
Former Land Use: 
Terrestrial Biome: 
Budget: $4,299,000
Project overview: 

The primary principles guiding the design of George "Doc" Cavalliere Park were preserving open space, respecting existing neighborhoods, and creating a demonstration project for sustainability. Cavalliere Park is the result of over 20 years of planning and is a product not only of extensive community input but also the significant challenges of integrating a community park into a regional stormwater retention facility. The resulting project has established a new standard for the design and implementation of a truly sustainable community park for the City of Scottsdale.

Located on 34 acres of rugged desert terrain, the site had been previously developed as part of north Scottsdale's regional stormwater management system, including the construction of a large earthen dam and two significant retention basins. Project requirements included the enlargement of the upper basin to accommodate a total of nearly 50 acre feet of stormwater volume, dramatically influencing the park's layout and design.

photo by: Bill Timmerman, Timmerman Photography