SWT Design Campus

St Louis, MO
United States
Project Size: 
0.33 acres
Project type: 
Site Context: 
Former Land Use: 
Terrestrial Biome: 
Temperate Broadleaf and Mixed Forests
Project overview: 

The SWT Design office encapsulates sustainable design practices and showcases the firm's commitment to the environment and the community. A contemporary studio addition was integrated onto the south side of the building in a manner that utilized green building practices and preserved and enhanced the existing Victorian building. An adaptive re-use method of expansion minimized waste and environmental impacts. Native Missouri plants compose the plant palette, over 95 percent of stormwater is managed on-site, and approximately 75 percent of the campus's hardscape surfaces are pervious.

The environmental consciousness of the firm was the driving motivation for ensuring that state-of-the-art sustainable design techniques would be utilized throughout the site. The primary goal of the project was to provide a more expansive office and studio space for a growing firm while minimizing environmental impact and showcasing innovative green practices. The campus design provides an opportunity for staff, clients, and community members to take advantage of the site as a living laboratory for stormwater management as well as sustainable landscape and building initiatives.

photo by: SWT Design